pole vault fakta

pole vault fakta

Av alle idretter omtalt i OL, få spenningen tilskuere mer enn stavsprang. Velsignet med en kombinasjon av fart, styrke og balanse, kan verdensklasse polet vaulters lansere kroppen sin mer enn 19 fot i luften med bare en lang glassfiber stang. De er daredevils av spillene, og deres idrett er et av høydepunktene i OL friidrett program

Historie

Selv om det har vært vanskelig å fastslå nøyaktig når stavsprang gjorde sin debut som en sport, foreslår den elektroniske artikkelen "The History of the Pole Vault" som , ifølge arkeologiske rester, brukte folk staver for en rekke aktiviteter så langt tilbake som 2500 B. C. Vase malerier fra Hellas datert rundt det femte århundre f. Kr. indikerer kunsten å hoppe med lange stenger var vanlig på den tiden. Pole vault har vært en olympisk idrett siden de første moderne lekene i 1896.

Utstyr

En ekspert vaulter vil bruke et top-of-the-line stang som er tilpasset i henhold til hans størrelse. Disse stengene er vanligvis laget av glassfiber, og er designet for å tillate maksimal bøye som vaulter driver selv i luften og over baren. Siden hurtighet nedover banen er avgjørende å en god hvelv, vil en elite vaulter også bruke sko som vil gjøre ham i stand til å gripe sporet uansett værforhold.

Technique

For å gjennomføre et sterkt hopp, må vaulter begynne med en målt tilnærming, åpner med et langt skritt før få fart. Stangen skal holdes med spissen nær bakken å maksimere fart og balanse, deretter godt plantet i lanseringen boksen. Som vaulter driver i luften, må han vri 180 grader, mens resterende rett til å maksimere høyde. På topp, må vaulter kontrollere kroppen sin, unngå enhver og all kontakt med bar som han faller til matten.

Berømte Vaulters

USA dominerte mennenes pole vault tidlig går, og vant alle unntatt ett gull fra 1896 gjennom 1968. Dominansen endte da Tyskland er Wolfgang Nordwig vant gull på 1972 Games, og Ukrainas Sergei Bubka, så konkurrerer for Sovjetunionen, begynte sin arv som en av sportens beste da han vant i 1988 OL-konkurransen. Kvinner pol vaulting ikke inn i OL før i 2000, med Russlands Yelena Isinbayeva vinne to av de tre gullmedaljer i tilfelle.

Records

Sergei Bubka er pole vault royalty, har satt verden standard på 17 anledninger . Han brøt verdensrekord for første gang i mai 1984, og angi den aktuelle merket med et hopp på 20. 14 fot i Sestriere, Italia, i 1994. Russiske Jelena Isinbayeva har hatt en lignende karriere, har satt kvinnenes posten 17 ganger. Hun etablerte den nyeste standarden med et hopp på 16,6 meter i Zürich, Sveits, i 2009.relaterte artikler


golf swing banen tips
pole vault fakta
metall kontra tre flaggermus
boksing speedbag opplæring
tips for sykkel sko problemer